Het schijnt dat oorlog begint in het hoofd van mensen… Daar kan ik wel inkomen. Niet echt een blij onderwerp voor de Happy site, maar het is vandaag de Internationale Dag van de Vrede. Daar worden we toch wel weer happy van.  Ik bedacht me dat toen ik in Estland was en hoorde dat men daar pas 40 jaar echt vrij is.  Dat is niet echt lang. Wat hebben wij het dan goed als je bedenkt dat wij hier toch kunnen zeggen wat wij denken.

Zeker in deze tijd, waar mensen soms korte lontjes hebben, snel iets aannemen, invullen wat een ander bedoelt met een woord of zin, is het belangrijk om eens stil te staan bij wat vrede is.  Ik weet als geen ander hoe lastig het is om iets niet persoonlijk te nemen. Het zijn vaak kleine dingetjes die tot grote emoties kunnen leiden.

Hoe mooi zou het zijn als op scholen geleerd werd om eerst na te vragen wat er wordt bedoeld als je denkt dat iemand iets naars zegt. Hoe mooi zou het zijn als het iets doen voor iemand zonder daar iets voor terug te willen aan jongeren wordt aangeleerd. Hoe mooi zou het zijn als we vragen waarom iemand iets doet, voordat we boos worden… De stap naar een groter gevoel van vrede en vrijheid is dan niet zo groot meer.


Gelukkig zie ik meer en meer initiatieven om mensen met elkaar te verbinden ontstaan. Burendag is een mooi voorbeeld. Als je elkaar kent, is het makkelijker om even te zeggen dat de muziek wel een beetje hard staat of… je accepteert dat tante Truus even naar Andre Hazes moet luisteren, omdat ze ome Sjaak zo mist. De sterke geur van eten in het trappenhuis is soms minder leuk, maar als je weet dat Fatima voor het feest van haar broer dagen in de keuken staat… dan zal je misschien even je neus dicht knijpen en denken ‘Goh, dat doet ze toch maar weer even… al dat eten voor al die mensen’.

Vrede is heel veel. Het is elkaar willen snappen, elkaar willen erkennen in verschillen, elkaar laten zijn wie je bent, elkaar willen helpen, elkaar het beste wensen.

Vrede begint vooral bij jou… Door de manier waarop je naar de maatschappij kijkt. Door de manier waarop je over dingen praat. Door de manier waarop je kinderen leert wat vrede is. Door vooral aandacht te geven aan wat positief is in de wereld.

Moeder Theresa zei het heel mooi: Vrede begint met een glimlach.

 

 

 

Ik wens jullie een hele mooie Internationale Dag van de Vrede en hoop dat jullie hem invullen op jullie manier.

 

 

 

 

 

 

Share

Eén gedachte over “Internationale Dag van de Vrede”

  1. Wat een mooie blog! Wat fijn dat ik hier door een fb-post van één van mijn fb-contacten op terecht kwam!
    “Vrede begint met een glimlach!” is een prachtige uitspraak van Moeder Theresa. Het doet ons beseffen dat het in onszelf begint, in hoe wij zelf in het leven staan en naar de wereld kijken.

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.