jaapMet stralende pretoogjes staat hij in een bakkersbroek achter een grote toonbank.  Jaap… tachtig jaar.  Hij bakt vruchtenbrood als ik in de bakkerijruimte van de molen binnenloop  en een gesprekje met hem aanknoop. Ik voel meteen… hier zit een verhaal. Hier is een passie die vloeit.

Jaap werkt met zijn tachtig jaar twee dagen per week bij Molen “De Krijgsman” in Oosterblokker. Ik proef een stukje vruchtenbrood en grap “Ik zou zo verliefd op u kunnen worden, zo lekker is dit”. Ik geef het toe, ik ben een ‘broodie”.  Brood is jummie food. Ik kan het niet helpen.  Jaap staat te glimmen.

Ik ben in de molen omdat mijn nerdje de website een make over gaat geven en ik ben mee om sfeer te proeven en een folder te schrijven voor de molen. Als ik Jaap zo aan het werk zie, bekruipt me de vraag of hij gelukkig is. Ik denk het namelijk wel, maar wil het toch graag van hem horen.

Jaap 2Als ik Jaap mag geloven moet je vooral niet stil gaan zitten als je met pensioen gaat. Dat is niet best. Jaap loopt elke dag nog anderhalf uur buiten. Behalve als hij in de molen helpt. Dan krijgt hij genoeg beweging. En als je hem met het deeg in de weer ziet, dan geloof ik het graag. Voor de vruchtenbroden die hij maakt verwerkt hij toch al gauw zo’n zes kilo deeg met gemak. Het leuke aan binnenlopen bij de molen is, dat je helemaal kunt meemaken hoe een vruchtenbrood gemaakt wordt. Jaap gaat gewoon verder met zijn product.

StokbroodIn het winkeltje bij de molen staan allemaal prachtige producten.  Broden, jammetjes, stroopjes. Ik kijk mijn ogen uit.  In de bakkerij kan ik goed meekijken hoe het zo op een zaterdagmiddag reilt en zeilt. De molenaar en zijn vrouw hebben amper tijd om zelf een hapje van het heerlijke brood te nemen. Het terras is populair met het zonnetje aan de hemel en fietsende mensen komen aan de lopende band even tot rust.

Opvallend is dat de meeste bezoekers ook een liefde voor broodbakken schijnen te hebben. De meeste klanten zag ik toch wel met een pak meel of andere ingrediënten in hun fietstas de wereld weer intrekken.

Jaap 3Ondertussen kijkt Jaap even in de kast waar krentenbolletjes staan te rijzen. “Ja.. dat gaat goed komen” zegt hij. Ik kijk met bewondering naar deze man. Waar mijn opa en oma gewoon thuis zaten op zijn leeftijd, is Jaap nog volop in beweging en ik geloof dat hij gelijk heeft. In actie blijven is gezond. Hij mag doen wat hij het allerleukste vindt en dat voor maar een paar dagen in de week. Dat is toch super. Dat bewijst maar weer dat als je doet wat je leuk vindt je gelukkiger bent.

Mocht je op een dag verdwaald raken in Noord-Holland en zin hebben om eens bij Molen de Krijgsman te kijken, ik kan het jullie aanraden. Een warm onthaal en heerlijke koffie met lekkers erbij.

 

 

Share

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.