Ik heb wel eens de neiging om ongeremd mijn enthousiasme over iemand te uiten. “Jeetje, ik vind jou zo inspirerend!” floept met gemak uit mijn mond. De mensen waar ik het tegen zeg reageren over het algemeen positief en zeggen ‘Dank je wel’. Het is echter niet standaard gedrag om zo maar een compliment te geven.  Ik kwam een documentaire tegen van een student die mensen filmt en ze vertelt dat ze mooi zijn. De reacties daarop zijn heel divers en opmerkelijk. Kennelijk is het nog niet totaal geaccepteerd om een positieve mening te uiten over anderen of het is voor sommige mensen heel lastig om het aan te horen?

Het is niet zo zeer dat we elkaar niet complimenteren, eerder het feit dat de ontvanger het niet gelooft of meteen afbreekt door te zeggen: “Ach dat valt wel mee” of iets in die richting. In het ergste geval, zoals in de documentaire, werd iemand zelfs boos…

originalIk zit wel eens in de bus mensen te kijken. De mooiste mensen zijn voor mij de mensen die iets ‘aparts’ hebben. Mijn ervaring is, dat juist die mensen een verhaal hebben. Iets dat ze bijzonder maakt. Juist omdat ze niet lijken te voldoen aan het maatschappelijk gevormde beeld over schoonheid. Ze hebben vaak een prachtig talent, een mooie eigenschap of een hobby.

Gelukkig ben ik omgeven met mensen die innerlijke schoonheid bezitten. Mijn 77 jarige vriendin die nog huppelt door de straten en een heel netwerk aan mensen heeft die ze belt om te vragen wat er in hun leven gebeurt. Dat noem ik innerlijke schoonheid.  Mijn beste vriendinnetje die zo heerlijk zichzelf is en waarmee ik kan bulderen om een roze bank in haar kamer en waar de bijzondere ideeën uitstromen, recht vanuit haar prachtige binnenkant. Mijn Sherlock die met zijn eigenzinnigheid mij vaak weer totaal verrast.

bigstockphoto_Be_Different_876174Die innerlijke schoonheid die ‘mijn’ mensen hebben is vaak gekoppeld aan een geheel eigen persoonlijkheid die vaak afwijkt van de standaard van de maatschappij. Dat is nou precies dat wat ik het allerleukste aan deze mensen vind. Hun eigen wijze. Mijn vriendinnen trekken aan wat ze leuk vinden en waar zij zichzelf het fijnst voelen, Sherlock heeft ook geen last van kuddegedrag kleding technisch gezien 🙂

De kracht zit hem dus in het jezelf zijn en daar achter staan. Heerlijk als je die kracht hebt en hem weet uit te dragen naar de wereld. De zelfverzekerdheid zal vanzelf ook de schoonheid ervan weergeven.

Laten we vooral elkaar complimenteren over hoe leuk we zijn als we onszelf zijn.

 

 

 

 

 

 

Share

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.