Als je echt wilt, kun je echt elke dag iets vieren. Ik check af en toe even de bijzondere feestdagen kalender om te kijken of ik niet iets ga missen om te vieren… Ik kwam de dag van de linkshandigen tegen. Helemaal goed. Ik doe mee, ik steun ze, ik wil best eens kijken hoe het is om een dagje linkshandig te zijn. Ik beloof geen grote resultaten, want een dagje niet klagen was ook al een hele klus voor mij en mijn lieve Betty, maar ik ben van de partij!

Bekruipt me natuurlijk wel meteen het gevoel, waarom in hemelsnaam een dag voor de linkshandigen… en waarom op de 13e?

imagesAVQKRO8X“Het is dan namelijk de bedoeling dat de hele wereld voor één dag compleet linkshandig wordt. De dag wordt gevierd door wereldwijd campagnes en voorlichting te houden over linkshandigheid.  Er wordt van  rechtshandigen verwacht solidair te zijn voor de mensen die niet het comfort hebben wat zij hebben. ” lees ik op een internet site. Hm.. Ik wist niet dat er zo veel verborgen leed nog aan mij voorbij ging.

De keuze van de 13e augustus wordt verklaard door het feit dat 13% van de mensen linkshandig schijnt te zijn… Ik kan mijn nieuwsgierigheid weer eens niet in bedwang houden en surf eens door internetland naar het onderwerp. Ik ben perplex. Een volledig nieuwe wereld opent zicht. “Linkshandigen verenigt u!” lees ik.

De informatie stroomt bij me binnen. Leftie-weetjes. Er zijn twee maal zo veel mannen linkshandig als vrouwen. Ze lopen grotere kans een genie te zijn. Ze hebben een hekel aan ringbanden,  schijnen beter tegen grote hoeveelheden prikkels te kunnen waardoor het uitstekende gamers zijn. Van de laatste vijf presidenten van Amerika, waren er 3 linkshandig (Bush sr, Clinton en Obama). Wetenschap heeft aangetoond dat linkshandigen gemiddeld negen jaar eerder doodgaan dan rechtshandigen. En..  toch wel de topper van de weetjes: Moeders die op latere leeftijd een kind krijgen lopen verhoogd risico een linkshandig kind voor te brengen. Dames.. dat u het even weet!

Natuurlijk heeft deze dag ook een serieuze kant. Ik heb me nooit beseft dat er ook gevaren kleven aan linkshandig zijn en dat mensen achter de organisatie van deze dag een punt over willen brengen. De organisatie heeft o.a. gezorgd dat een fabrikant gereedschap aanpaste voor linkshandigen zodat ze  het veilig konden gebruiken. De grote banken in Engeland hebben een chequeboekje voor linkshandigen

Op 13 augustus 1992 werd de dag voor linkshandigen in het leven geroepen om publiek bewustzijn te krijgen voor de voor- en nadelen van linkshandigheid. Het is inmiddels een wereldwijd event. Ludieke acties uit Engeland zijn een linkshandig theekransje, bars die linkshandige flessenopeners gebruiken en waarbij het personeel meedeed aan spelletjes waarbij ze alleen linkshandig mochten spelen.

In de wondere wereld van de linkshandigen kwam ik een testje tegen.  Klik op de handen om de test (in het Engels) te starten.

Button test

Ik was verrast dat ik toch voor 11% linkshandig blijk te zijn..

Wie een praktisch testje wil doen (bron: Peter W.B. Oomens):

Ben je rechtshandig of linkshandig? Daarop weet iedereen voor zichzelf het antwoord wel. Vraag ik vervolgens ‘ben je volledig rechts- of linkshandig’, dan beginnen sommigen te twijfelen. De volgende testjes kunnen je hierbij helpen:

  • Ga ontspannen staan en vouw de handen in elkaar. Alsof je bidt. Welke duim ligt bovenop?
  • Laat weer los en sla vervolgens de armen over elkaar. Welke arm ligt boven?
  • Tot slot: maak een schepbeweging met twee handen. Welke hand ligt onder?

Je bent echt rechtshandig wanneer de linker duim en linker arm bovenliggend zijn en bij het scheppen de linker hand onderliggend.
Je bent echt linkshandig wanneer de rechter duim en rechter arm bovenliggend zijn en bij het scheppen de rechter hand onderliggend.
Dit heeft te maken met de natuurlijke draaiing van de ruggengraat en de natuurlijke zijwaartse beweging van het onderste deel hiervan.

Nou ik ben vandaag even solidair en doe zoveel mogelijk met links… Wie doet er mee?

 

 

 

Share

Eén gedachte over “Links is hot!”

  1. Ow yes… erkenning…. en 100% links vlgs de test 😀

    Knippen gaat links… met wat wurgen. Kwam er door de test wel achter dan ik blikken rechts open. Heb dan ook geen linkshandige blikopener. Sta er verder eigenlijk nooit zo bij stil… dat ik na moet denken welke kant de kraan nu ook al weer open gaat 😉

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.