warmenachtkopMijn oog valt half op een felgekleurd zonnetje en focust pas echt als ik het getal er onder zie… 30?? Nu is mijn aandacht getrokken.  Mijn temperatuur stijgt. “Neeeee, meen je niet”, zucht ik.  In mijn hoofd wordt het ineens druk. Betty heeft het ook gezien en ik weet wat ze nu gaat doen… Heel druk zijn. Druk zijn met heet weer.

Oh nee, het is nog erger. Ik kijk en zie dat het de hele week heet weer gaat worden. Pffff. Bijna automatisch gaat mijn riedeltje aan. Pfff… dan is het ‘s nachts warm en dan kan ik niet fijn slapen. Dan plak je met je billen op stoelen, gutst het zweet langs je rug, getver. Drie keer per dag douchen en dan constateren dat je na vijf minuten weer aan alle kanten plakt… Hitte, ik ben er geen fan van en Betty gaat er van stuiteren.

images018GAINCZodra ik zonnetjes met hoge temperaturen zie, gebeurt het. Ik ga in de survival modus. Hele zakken met ijsblokrondjes vul ik en gooi de vriezer er mee vol. Lege flessen vul ik met water en die gaan in de koelkast. Kijk in de agenda of we niet toevallig op het heetst van de dag iets moeten. De verrijdbare airco uit de berging gehaald en aangesloten. Het is weer rampentijd! In de bunkers mensen!

Voor Betty is het eigenlijk niet zo zeer de hitte, maar het idee dat je er niets over te zeggen hebt. Het gebeurt en je hebt er mee te dealen. De ijsblokjes-maak-modus is haar manier om er toch iets mee te doen. Haar manier om ‘terug te vechten’ tegen die zon die alles zo warm maakt in huis en het leven in een vertraagd tempo laat plaatsvinden.

Het liefst zou ze boven even zorgen dat het altijd behaaglijk weer was. Zo’n 20 graden met een fijn briesje, het incidentele regenmomentje voor de plantjes. Het is duidelijk… Betty is geen zomermens. Lente en herfst zijn meer haar periode. Maar ja, die mogelijkheid heeft ze niet.

Natuurlijk is het handiger om er niet al te veel aandacht aan te besteden en het gewoon over je heen te laten komen. Creatief te zijn in hoe je het hoofd koel kunt houden. Zo heb ik vorig jaar een Jip en Janneke achtig kinderzwembadje gekocht dat makkelijk in de badkamer past. Laagje koud water en hopla… een zwembad in huis.

BadjurkIn het kader van creatief leven met de hittegolf kwam ik de badjurk tegen.. Als ik alle door Betty gemaakte ijsklontjes in de rok gooi, heb ik al snel mijn verplaatsbare afkoelplekje gemaakt.

We komen er wel. Betty en ik. Het is een kwestie van het hoofd koel houden bij een  verhitte gedachte…

 

 

 

 

Share

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.