smilieJa wel lieve mensen… het is weer zo ver. Vandaag is er geen excuus meer. Het is de hele dag toegestaan om eens ongeremd en schaamteloos BLIJ te zijn. Gooi de remmen maar los, laat je hartje maar eens flink giebelen… Spring een gat in de lucht! Het mag en… het kan op de Internationale Dag van Blij zijn!

Natuurlijk zijn er dit jaar nog 287 dagen om een gevoel van blijheid te ervaren en voor de dapperen onder ons… te delen met anderen. Wie verzint er dan een dag speciaal voor blijheid? Ik had graag de eer daarvoor genomen, maar helaas… Het waren de mensen van de Verenigde Naties in 2012. Zij bedachten dat het streven naar geluk een wereldwijd doel zou mogen zijn. Zij zagen het voordeel in van het delen van geluksgevoelens op massale schaal.

are-you-happyNet wakker en slechts een enkel kopje koffie achter de kiezen, krijgt mijn vriendje de vraag: “Ben jij gelukkig?” Hij is het al een beetje gewend dat op een willekeurig moment er een totaal onvoorspelbare vraag aan hem gesteld wordt.  Hij denkt even na en zegt uiteindelijk “Ja, ik denk het wel.” Om te weten wat gelukkig zijn is, zal je ook ongelukkig zijn moeten kennen om een vergelijking te maken. Er volgt een gesprek over wat geluk dan precies is en de conclusie is dat dit erg persoonlijk is.

Kan je geluk beïnvloeden? Ook als het leven even lastig is en er hele nare dingen gebeuren?  Hoe doe je dat dan, mevrouwtje Happy Minds?  Een jonge vrouw uit Mongolië die op een vrijdagmiddag bij mijn organisatie binnenloopt met een stapel brieven in haar hand, waar ze de ballen van snapt omdat het zo ingewikkeld geschreven werd door de instanties… Die zou mij deze vraag kunnen stellen. Ze staat op het punt haar huis uitgezet te worden doordat ze niet snapte wat er stond en ook geen actie ondernam. Ik neem haar mee, bel wat collega’s en schrijf adressen op waar ze heen kan voor hulp. Ik loop met haar mee naar de deur en zeg in het Engels tegen haar: “Doe je hoofd omhoog en kijk naar de lucht… het komt allemaal goed. De mensen bij de organisatie die ik je opgaf gaan jou helpen. ” Ze kijkt met aan met tranen in haar ogen en zegt: ” I’m so happy. “

Haar problemen zijn niet weg… maar ze heeft hoop gekregen en op dat moment is ze happy, ondanks de grijze wolken die boven haar hangen.

Weet je wat nu zo mooi is… Er werden twee mensen blij op hetzelfde moment. Zij.. omdat ze hulp kreeg in een tijd waarin ze dacht dat alles verloren was. Ik… omdat ik de kans had om met net een beetje meer aandacht voor een ander en mijn netwerk (want ik werk zelf op een andere afdeling ) iemand weer op weg te helpen.

Heb je vandaag een minuutje over.. doe eens een huppeltje op straat, glimlach eens lekker naar een vreemde zonder je af te vragen of het wel gepast is, maak eens iemand blij… omdat het kan en vier de mogelijkheid om simpelweg blij te zijn…

442

Share

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.