Het is 8.30 uur in de ochtend. Je zet de computer aan en verwacht dat binnen enkele ogenblikken de deur tot de digitale wereld als vanzelf openvliegt. Je denkt er niet over na. Die deur gaat altijd open, toch? Het wordt pas duidelijk dat dit niet zo is, als de deur een keer klemt of nog erger, vast blijft zitten. De eerste stap is een diepe zucht laten. De volgende stap is een collega aankijken en informeren of die hetzelfde probleem heeft. Dan komt de laatste stap… 112 bellen, maar dan met een viercijferig intern nummer. De helpdesk van de ICT-afdeling. De onzichtbare tovenaars van het bedrijf. Het zijn deze onzichtbare helden die zorgen dat de deur elke dag opent en jij, als het mee, zit acht uur productief kunt zijn. Waarom vertel ik dit allemaal? Het is vandaag internationale systeembeheerders dag. Een moment om even stil te staan bij de mensen achter de schermen, die ons uit de nesten helpen als we weer eens ‘plat’ liggen.

Ik ben niet geheel onpartijdig. Zoals sommigen van jullie weten, heb ik er eentje thuis, een sysop (systeemoperator). Ik krijg vanuit de andere hoek te horen hoe het is om de digitale hulpverlener te zijn. Ik hoor hoe wij ‘gebruikers’ reageren als er weer eens iets niet werkt. Het is geen mooi plaatje, mede-gebruikers. Laat ik de eerste zijn die toegeeft dat ik een nare gebruiker kan zijn.

Als ik thuis wel eens een noodgevalletje heb, bel ik ook mijn eigen ICT-afdeling. Ik begrijp dat hij moet zuchten als het weer zover is. Ik weet de benamingen niet voor technische dingen en vertel dan in gebruikerstaal dat ‘dat ene blauwe icoontje, je weet wel… rechtsonder dat andere dingetje met dat pijltje…’ en je kunt aftellen tot er grote vraagtekens bij mijn hulpverlener ontstaan. Het wordt nog grappiger als hij eindelijk weet wat ik bedoel en mij daarna ‘trakteert’ op de juiste benamingen. Rollende oogjes van mijn kant en een zucht die wil zeggen ‘schiet nou maar op en fix het even!’

Laten we met z’n allen vandaag even een momentje nemen om onze systeembeheerders te erkennen en te bedanken voor hun werk!

 

 

Share

laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.