Serendipiteit-Happy MindsSerendipiteit is de vertaling van het Engelse woord Serendipity. Het betekent: vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.

Misschien dat  de kok in het Waldorf hotel ooit wel iets totaal anders heeft willen maken en er per ongeluk wat walnoten in de sla vielen terwijl hij even niet oplette. En hopla daar was de Waldorf salade die inmiddels wereldwijd op de menukaart te vinden is.  Ik heb er een handje van om met iets creatief te beginnen en voor ik het weet heeft het een totaal andere (en vaak nog leukere) wending genomen.

womanfelizIk zit wel eens achter mijn scherm en kijk naar het witte vak. Daar komt als het goed is niet veel later een blog te staan. Ik begin met een idee, heb zelfs al een titel bedacht en dan ineens gebeurt het… Al schrijvende neemt de blog een hele andere wending. Mijn serendipiteit slaat toe. Van een simpel onderwerp lijkt mijn hoofd ineens een heel ander verhaal te maken door een plaatje dat ik erbij zocht dat me inspireerde om iets anders te zeggen dan ik me had voorgenomen.

Vaak is het prettig om vooraf te weten hoe iets zal gaan. Dat biedt houvast, geeft zekerheid, lijkt comfortabel. Maar wat als de serendipiteit je mooiere dingen laat maken? Je ging voor een eenvoudig verhaaltje en je komt uit op een compleet boek…?

Serendipiteit-Happy MindsNeem al die mensen die op dit moment hun baan verliezen… Dat is niet leuk. Voor sommigen komt het onverwacht, anderen zagen de bui al hangen. Als je dezelfde mensen later spreekt, zie je vaak dat ze een totaal andere richting hebben gekozen. Het verliezen van het vertrouwde lijkt ze te duwen naar leukere dingen. Ze zoeken eerst naar werk in hun oude omgeving, raken daarin toch wel ontmoedigd, gaan vrijwilligerswerk doen en voila ineens komen ze iets tegen waar ze nooit aan gedacht zouden hebben…

Het overkomt mij ook regelmatig. Een kopje koffie op een terras…  “Niet schrikken!” hoor ik achter me. Natuurlijk schrik ik wel. Een vreemde meneer gaat aan het tafeltje naast me zitten. Hij lacht. Voor ik het weet zitten we zo een half uur te kletsen over het leven. Hij vertelt mij zijn levensverhaal. We blijken ook wat dingen gemeen te hebben. We lachen hartelijk om onze gezamenlijke moeite met verjaardagen… Als ik afscheid neem van hem, zit er in mijn hoofd een nieuw idee over schrijven. Zo zie je maar… dat een eenvoudig kopje koffie een nieuw idee op kan leveren.

Serendipiteit komt als je er niet op voorbereid bent. Je kunt het niet dwingen… het komt vanzelf. Eigenlijk best een cool iets… Het lijkt op schatzoeken zonder dat je het door hebt. Wat je nodig hebt is een open mind. Als de nieuwe schat zich aandient, terwijl je er niet naar zocht… zie de mogelijkheden en doe er iets leuks mee…

 

Serendipiteit-Happy Minds

Share

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.