Piekeren“Jullie mogen vanaf nu een kwartier lang vieze woorden zeggen” hoor ik mijn vader nog vertellen aan tafel. Dit was in de jaren zeventig… Onze ogen gingen glimmen. Een kwartier lang! Uitdaging aangenomen! Joepie! We hadden geen idee dat het pedagogisch verantwoord experiment was… Wij mochten iets doen wat heel raar was en vooral iets dat normaal niet mocht. Natuurlijk was mijn vader de pineut. Alle gekke dingen die we over hem konden verzinnen vlogen over de tafel heen, gevolgd door gegier van onze kant. Mijn vader kon er op wachten, na een tijdje was de lol van het vaste moment van buitensporigheid er wel af en kon hij weer rustig aan tafel zitten met ons. 1-0 voor papa!

Finger waggingHeb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel dingen je eigenlijk niet mag van jezelf?  Zo is het vaak niet geoorloofd om je emoties de vrije loop te laten, want daar wordt je zeker op afgerekend door de maatschappij. Het is ook echt niet handig als je laat weten dat je zorgen hebt of chronisch piekert, want dat is ongezond, toch?

We bouwen als mens vaak een lijstje met ‘niet doen’. Wat als we nu eens net als mijn vader toestemming geven aan onszelf om een kwartier per dag ongeremd te piekeren, negatief te denken, een hekel hebben aan noem maar iets of iemand. Gewoon de kookwekker zetten en volledig rollebollen in wat ongezond zou zijn.

Wekker Ik moet er om lachen want ik zie het al voor me. Mensen die massaal een kookwekkertje naast zich zetten en heel bewust gaan zitten piekeren, mopperen, worst case scenarios opgraven uit hun hoofd en daar heel druk mee zijn. Tot het schelle geluidje van de kookwekker meldt dat het speelkwartier over is.

De kracht zit hem natuurlijk in het overdreven aandacht besteden aan het piekeren, mopperen, klagen, zeuren of wat we ook maar verzinnen als mens. De bewustheid van het starten en stoppen met piekeren.  Mijn vader was zo gek nog niet… We hielden vanzelf op met ongewenst gedrag aan tafel omdat we toestemming kregen. Het was veel leuker om het te doen toen het niet mocht. De behoefte verdween van zelf.

Ik heb ineens zin om een leuke kookwekker te gaan kopen, gek he…

e-my-gufo-kookwekker-2

Share

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.